Korzystając z tej strony akceptujesz postanowienia Regulaminu i oświadczasz, że znasz naszą Politykę Prywatności.

  • Facebook Social Ikona
  • YouTube Ikona społeczna
  • Instagram

Copyright 2016-2019 Trolltunga

Har du sett det? Quiz o norweskich filmach i serialach

June 28, 2019

Kolejna fala upałów za nami, następna podobno już w niedzielę... Nic dziwnego, że motywacja do nauki troszkę spada. Może warto wobec tego w sobotni wieczór przemycić trochę norweskiego w ramach rozrywki, oglądając np. jakiś film lub serial? Jeśli nie macie pomysłu, jaki, może Wam w tym pomóc dzisiejszy post – quiz. Odpowiedzi jak zwykle podajemy na końcu. Lykke til! :)

 

1. Zaczynamy co prawda od filmu... szwedzko-amerykańskiego, nie powstałby jednak gdyby nie jego norweski pierwowzór. Aktorem, który w Pierwszym śniegu wcielił się rolę legendarnego Harry'ego Hole, detektywa z powieści Jo Nesbø, jest:

a) Jude Law

b) Michael Fassbender

c) Ryan Reynolds

 

2. Skoro o kryminałach mowa – Obywatel roku z 2014 roku z brawurową rolą Stellana Skarsgårda opowiada o porachunkach z:

a) handlarzami ludźmi

b) światem show-biznesu

c) serbską i norweską mafią narkotykową

 

3. Dalej w tym klimacie... Komedia kryminalna z 2011 roku w reżyserii Magnusa Martensa, opowiadająca o wątpliwych perypetiach czwórki przyjaciół, która nie może dogadać się w sprawie podziału sumy wygranej w zakładach piłkarskich, w międzynarodowej dystrybucji nosi tytuł:

a) Bet

b) Kiss and Fly

c) Jackpot

 

4. Jeszcze większe problemy mają być może bohaterowie Bølgen („Fala”). Tytułową katastrofę wywołuje:

a) osunięcie się skały

b) atak kosmitów

c) nielegalne wydobycie ropy naftowej

 

5. I z innej bajki, choć nadal dramatycznie – w Księdze Diny, koprodukcji nakręconej na podstawie powieści Herbjørg Wassmo, jedną z głównych ról odgrywa:

a) Gérard Depardieu

b) Anthony Hopkins

c) Garry Oldman

 

6. Skupmy się na chwilę na reżyserii. Morten Tyldum, Norweg urodzony w Bergen, stoi za następującym filmem:

a) Wolny strzelec, w roli głównej Jake Gyllenhaal

b) oskarowa Gra tajemnic z Benedictem Cumberbatchem

c) Teoria wszystkiego, biografia Stephena Hawkinga

 

7. Inny film autorstwa tego samego reżysera to:

a) Pasażerowie z Jennifer Lawrence i Chrisem Prattem

b) Łowcy głów, najbardziej chyba udana adaptacja Jo Nesbø

c) obie odpowiedzi są poprawne

 

8. Przenieśmy się nieco na północ. Samskim filmem nominowanym do Oskara był:

a) Veiviseren

b) Vidda

c) Karasjokk

 

9. W 2012 z kolei nominację do tej prestiżowej nagrody otrzymał norweski film:

a) Wyprawa Kon-Tiki

b) Birkebeinerne

c) Podróżuję sam

 

10. W rolę Thora Heyerdahla w Wyprawie Kon-Tiki wcielił się:

a) Anders Danielsen Lie

b) Pål Sverre Hagen

c) Jakob Oftebro

 

11. Adaptacja Kradnąc konie, cenionej powieści Pera Pettersona, miała premierę w roku:

a) 2017

b) 2018

c) 2019

 

12. Pierwszy film Joachima Triera, być może najbardziej obiecującego norweskiego reżysera, to:

a) Reprise

b) Oslo. 31 sierpnia

c) Kumple

 

13. Dzięki powyższej produkcji zyskał popularność jeden z najlepszych dzisiaj norweskich aktorów teatralnych. Chodzi o:

a) Jakoba Oftebro

b) Jana Gunnara Røise

c) Espena Kloumana Høinera

 

14. Historie kuchenne, komediodramat z 2003 roku, porusza temat:

a) skomplikowanych powojennych relacji Norwegów i Szwedów

b) katastrofy ekologicznej

c) trudnych relacji rodzinnych

 

15. Pora przenieść się do telewizji. Skam, bez wątpienia najbardziej popularny norweski serial wszech czasów, ma:

a) trzy sezony

b) cztery sezony

c) pięć sezonów

 

16. Jedna z głównych bohaterek owego serialu ma na imię:

a) Norah

b) Nora

c) Noora

 

17. Norwegowie pojawiają się gościnnie w pierwszym odcinku serialu:

a) The Walking Dead

b) Archiwum X

c) Twin Peaks

 

18. Przygody nowojorskiego gangstera, który przeprowadza się do Norwegii w ramach programu ochrony świadków koronnych, oglądamy w:

a) Lillyhammer

b) Hjem til jul

c) Alt for Norge

 

19. Kampen om tungtvannet, „Bitwa o ciężką wodę”, opowiada o losach Norwegii podczas:

a) pierwszej wojny światowej

b) drugiej wojny światowej

c) zimnej wojny

 

20. I na koniec coś dla miłośników thrillerów politycznych. Alternatywną wersję norweskiej przyszłości pod rosyjską okupacją pokazuje emitowany również w Polsce serial:

a) Straceni

b) Zdradzeni

c) Okupowani

 

 

 

1. b, 2. c, 3. c, 4. a ,5. a, 6. b, 7. c, 8. a, 9. a, 10. b, 11. c, 12. a, 13. c, 14. a, 15. b, 16. c, 17. c, 18. a, 19. b, 20. c

 

Please reload

Pozostałe wpisy
Please reload

Podążaj za nami
RSS Feed
  • Facebook - White Circle
  • White YouTube Icon

Jeżeli uczysz się lub chcesz się nauczyć norweskiego,

wypróbuj indywidualny kurs języka norweskiego!

Masz ochotę na więcej darmowych materiałów?