Korzystając z tej strony akceptujesz postanowienia Regulaminu i oświadczasz, że znasz naszą Politykę Prywatności.

  • Facebook Social Ikona
  • YouTube Ikona społeczna
  • Instagram

Copyright 2016-2019 Trolltunga

Julequiz, czyli co wiesz o świętach po norwesku

December 21, 2018

Hei! Święta coraz bliżej i czasu na lekturę pewnie nie za wiele... Ale może znajdziecie chociaż chwilę na zabawę? Jeśli śledziliście naszego bloga już rok temu, pamiętacie pewnie artykuł o norweskich tradycjach bożonarodzeniowych – w tym możecie sprawdzić, ile udało Wam się z niego zapamiętać. :) A może część z tych tradycji przyjęło się w Waszym własnym domu? Koniecznie podzielcie się z nami wynikiem (odpowiedzi znajdziecie na samym końcu). :)

 

1. Norwegowie zaczynają świętować Boże Narodzenie:

a) 23 grudnia

b) 24 grudnia

c) 25 grudnia

 

2. Ulubiona potrawa św. Mikołaja to:

a) ribbe

b) julegris

c) julegrøt

 

3. W północnej Norwegii na stole wigilijnym czasem jeszcze gości:

a) głowa owcy

b) głowa świni

c) głowa konia

 

4. Zamiast czekoladowych Mikołajów na norweskich półkach sklepowych znajdziemy:

a) renifera z czekolady

b) świnkę z marcepanu

c) skrzata z piernika

 

5. Podczas świąt Norwegowie oglądają tradycyjnie film pt.:

a) „Kevin sam w domu”

b) „Trzy orzeszki dla Kopciuszka”

c) „Piękna i bestia”

 

6. Lutefisk przygotowywana jest za pomocą:

a) sody oczyszczonej

b) kardamonu

c) ługu

 

7. Gløgg to:

a) skandynawski wariant grzanego wina

b) nazwa ciasta

c) tradycyjna norweska ozdoba świąteczna

 

8. 5 milionów Norwegów w okresie okołoświątecznym zjada …...... mln figurek z marcepanu:

a) 10

b) 25

c) 40

 

9. Typowymi dla norweskiej choinki ozdobami są:

a) flagi i koszyczki wypełnione słodyczami

b) gwiazdy z papieru

c) szklane anioły

 

10. Największe na świecie piernikowe miasteczko można podziwiać w:

a) Oslo

b) Bergen

c) Trondheim

 

 

11. Zgodnie z tradycją na wigilijnym norweskim stole powinno się znaleźć:

a) 7 rodzajów ciasteczek

b) 3 rodzaje mięsa

c) 10 potraw

 

12. Multekrem to:

a) krem czekoladowy

b) bita śmietana i malina moroszka

c) pudding

 

13. Dwie najbardziej popularne świąteczne potrawy w Norwegii to:

a) kalkun i ribbe

b) pinnekjøtt i lutefisk

c) ribbe i pinnekjøtt

 

14. W dawnych czasach prezenty norweskim dzieciom przynosił/-a:

a) wiewiórka

b) skrzat

c) troll

 

15. Wigilijny wieczór rozpoczyna się około godziny:

a) 15.30

b) 17.00

c) 18.30

 

16. Charakterystyczne, wysokie ciasto migdałowe, obecne na wszystkich najważniejszych norweskich świętach, to:

a) kransekake

b) riskake

c) bløtkake

 

17. Wg jednej z hipotez, określenie jul (dziś nazwa świąt Bożego Narodzenia, a w czasach przedchrześcijańskich święta przesilenia zimowego) pochodzi od staronordyjskiego hjól oznaczającego:

a) światło

b) śnieg

c) koło

 

18. Prawie wszystkie norweskie browary specjalnie na święta produkują piwo o nazwie:

a) vinterøl

b) julaften

c) juleøl

 

19. Norweskie przedświąteczne spotkania w pracy to:

a) julebord

b) lille julaften

c) julemøte

 

20. Norweski tytuł popularnej w całej Europie kolędy„Cicha noc” to:

a) Rolig natt

b) Glade jul

c) Natten lang

 

God jul og godt nyttår til alle! Vi ses i 2019. :)

 

Odpowiedzi:

1. a 2. c 3. a 4. b 5. b 6. c 7. a 8. c 9. a 10. b 11. a 12. b 13. c 14. b 15. b 16. a 17. c 18. c 19. a 20. b

Please reload

Pozostałe wpisy
Please reload

Podążaj za nami
RSS Feed
  • Facebook - White Circle
  • White YouTube Icon

Jeżeli uczysz się lub chcesz się nauczyć norweskiego,

wypróbuj indywidualny kurs języka norweskiego!

Masz ochotę na więcej darmowych materiałów?