Korzystając z tej strony akceptujesz postanowienia Regulaminu i oświadczasz, że znasz naszą Politykę Prywatności.

  • Facebook Social Ikona
  • YouTube Ikona społeczna
  • Instagram

Copyright 2016-2019 Trolltunga

Gratulerer! Quiz urodzinowy

December 29, 2017

 

 

Kochani! Między Bożym Narodzeniem i Nowym Rokiem zespół i przyjaciele Trolltungi mają jeszcze jeden powód do świętowania – nasz blog obchodzi dzisiaj pierwsze urodziny. :)

 

Od rana śpiewamy więc sobie pod nosem Hurra for deg (jeśli ciekawi Was, jak brzmi w nieco bardziej profesjonalnym wykonaniu, sprawdźcie koniecznie nagranie poniżej) i z chęcią poczęstowalibyśmy Was bløtkake – tortem, porządnym ciastem czekoladowym z polewą albo galaretką z sosem waniliowym. Z braku możliwości przygotowaliśmy dla Was jednak... Quiz wiedzy o Norwegii. ;) Odpowiedzi znajdziecie poniżej - sprawdźcie się i koniecznie dajcie znać, jak Wam poszło!

 

 

1. Powierzchnia Norwegii to:

a) 385 171 km kw.

b) 248 976 km kw.

c) 491 639 km kv.

 

2. Norwegia nie graniczy z:

a) Rosją

b) Finlandią

c) Danią

 

3. Norwegia nie jest członkiem:

a) NATO

b) UE

c) ONZ

 

4. Nagroda Nobla w Oslo przyznawana jest w dziedzinie:

a) medycyny

b) literatury

c) pokoju

 

5. Norwegia uniezależniła się w 1905 roku od:

a) Danii

b) Szwecji

c) Finlandii

 

6. Obecnym królem Norwegii jest:

a) Harald V

b) Haakon VI

c) Christian IX

 

7. Populacja Norwegii to ok.:

a) 7 mln

b) 5 mln

c) 9 mln

 

8. Polacy w Norwegii to:

a) 0,5% ludności

b) 2,1% ludności

c) 1,8% ludności

 

9. Warianty języka pisanego w Norwegii to:

a) bokmål i nynorsk

b) bokmål i riksmål

c) trøndersk i vestlandsk

 

10. „Hedda Gabler” to utwór napisany przez:

a) Henrika Ibsena

b) Bjørnstjerna Bjørnsona

c) Knuta Hamsuna

 

11. Norwegia może pochwalić się najbardziej wysuniętymi na północ:

a) górą, urzędem pocztowym, zoo

b) rafą koralową, uniwersytetem, browarem

c) wyspą, muzeum, polem golfowym

 

12. Rdzenna ludność Norwegii to:

a) Inuici

b) Samowie

c) Tuaregowie

 

13. Liczba pochodzących z Norwegii laureatów Nagrody Nobla to:

a) 11

b) 15

c) 21

 

14. Norwegia jest trzecim największym na świecie eksporterem:

a) mebli drewnianych

b) ropy naftowej

c) łososia

 

15. W Światowym Rankingu Szczęścia ONZ z 2017 roku Norwegia zajmuje:

a) 2. miejsce

b) 4. miejsce

c) 1. miejsce

 

16. Nieoficjalne danie narodowe Norwegii to:

a) czekolada Freya

b) pizza Grandiosa

c) pulpety rybne

 

17. Co roku od 1947 Norwegia podarowuje Anglii:

a) pingwina

b) tonę czekolady Freya

c) choinkę świąteczną

 

18. Pierwszą kobietą na stanowisku norweskiego premiera była:

a) Erna Solberg

b) Gro Harlem Brundtland

c) Siv Jensen

 

19. Norweskie miasto nazywane Paryżem Północy to:

a) Bergen

b) Tromsø

c) Trondheim

 

20. Jeśli Norweg mówi „du, store alpakka”, znaczy to, że:

a) powinieneś przestać jeść

b) zaskoczyłeś go

c) jest na Ciebie wściekły

 

21. Wyrażenie, które nie ma nic wspólnego z latem to:

a) sludd

b) tropenatt

c) utepils

 

22. Norwegowie nadali stopień wojskowy:

a) reniferowi

b) łosiowi

c) pingwinowi

 

23. Słynnym norweskim wynalazkiem jest:

a) nóż do sera

b) suszarka do bielizny

c) pług śnieżny

 

24. Średnia temperatura w styczniu na Svalbardzie to:

a) -25º

b) -15º

c) -30º

 

25. Zimowe igrzyska olimpijskie odbyły się w Norwegii:

a) trzykrotnie

b) dwukrotnie

c) tylko raz

 

 

 

ODPOWIEDZI

 

 

1. a, 2. c, 3. b, 4. c, 5. b, 6. a, 7. b, 8. c, 9. a, 10. a, 11. b, 12. b, 13. a, 14. b, 15. c, 16. b, 17. c, 18. b, 19. b, 20. b, 21. a, 22. c, 23. a, 24. b, 25. b

Please reload

Pozostałe wpisy
Please reload

Podążaj za nami
RSS Feed
  • Facebook - White Circle
  • White YouTube Icon

Jeżeli uczysz się lub chcesz się nauczyć norweskiego,

wypróbuj indywidualny kurs języka norweskiego!

Masz ochotę na więcej darmowych materiałów?