• Marta Hajdyła

Mai i full blomst! Quiz majówkowy



Maj już za małą chwilę! W Polsce ten miesiąc kojarzy się przede wszystkim z długim weekendem i wiosną w pełni. W Norwegii – ze świętowaniem grunnlovsdagen i grupami świeżo upieczonych maturzystów w charakterystycznych czerwonych i niebieskich strojach. Nic dziwnego, że niekoniecznie mamy wtedy głowę do nauki... W ramach relaksu proponujemy więc majówkowy quiz. Dajcie znać, jak Wam poszło!


1. Najważniejsze norweskie święto przypada:

A) 11 maja

B) 17 maja

C) 22 maja


2. Okres wiosennych imprez norweskich absolwentów szkół średnich określamy jako:

A) kosetid

B) festetid

C) russetid


3. Norweskie słowo utepils oznacza:

A) wypad pod namiot

B) piwo na świeżym powietrzu

C) bezdeszczową pogodę


4. Zdanie vi går til Syden jest:

A) niepoprawne – czasownik odnosi się wyłącznie do chodzenia na piechotę

B) niepoprawne – Syden zapisujemy z małej litery

C) poprawne


5. Prawo do swobodnego korzystania z natury charakterystyczne dla Norwegii, Szwecji i Finlandii, pozwalające rozbić namiot czy zbierać jagody nawet na prywatnym terenie, to:

A) allemannsrett

B) fjellvett

C) hovedrett


6. Którego zwierzęcia na pewno nie spotkamy w norweskim lesie?

A) en elg

B) en gaupe

C) et neshorn


7. W okresie wiosenno-letnim najchętniej odwiedzaną przez Norwegów częścią kraju jest:

A) Vestlandet

B) Sørlandet

C) Nord-Norge


8. Krótki wypad za miasto możemy określić po norwesku słowem:

A) utflukt

B) tilløp

C) avreise


9. Jeśli wybieramy się w podróż norweską koleją, na bilecie na pewno znajdzie się skrót:

A) TDK

B) NSB

C) VY


10. Domek w górach czy nad jeziorem będący marzeniem każdego Norwega to:

A) et trehus

B) ei hytte

C) et skur

1. B; 2. C; 3. B; 4. A; 5. A; 6. C; 7. B; 8. A; 9. B; 10. B

72 wyświetlenia