• Marta Hajdyła

Lunefult eller lunefullt? Quiz wiedzy o przymiotniku



Śledziliście dotąd uważnie nasze posty o norweskich przymiotnikach? Jeśli tak, to najwyższa pora się sprawdzić! A jeśli nie, to... i tak proponujemy skok na główkę. :) Odmiana przez rodzaje, stopniowanie, nieregularności – wszystko to w quizie poniżej. Psst! Klucz odpowiedzi jak zwykle umieszczamy na końcu, ale pamiętajcie, że to ostatnia deska ratunku. ;)


1. en ….................... dag

a) hele

b) hel

c) helt


2. et ….................... vær

a) lunefull

b) lunefullt

c) lunefult


3. den ….................... hunden din

a) snile

b) snille

c) snill


4. den ….................... leiligheten

a) modern

b) modernee

c) moderne


5. et ….................... forslag

a) fantastisk

b) fantastiskt

c) fantastiske


6. ….................... kommentarer

a) interesserte

b) interessante

c) interessantere


7. de ….................... reglene

a) nye

b) ny

c) nytte


8. Kjolen er altfor …....................

a) lange

b) lengre

c) lang


9. ingen ….................... svar

a) kort

b) kortt

c) korte


10. et ….................... eksempel

a) god

b) godt

c) gode


11. den ….................... veien

a) fortest

b) forteste

c) fortestere


12. Det skjedde ingenting …....................

a) dramatiskt

b) dramatiske

c) dramatisk


13. Han er ….................... av alle

a) yngste

b) yngre

c) yngst


14. Fisk er …....................

a) sunt

b) sunn

c) sunne


15. Anitas ….................... leilighet

a) fin

b) fine

c) finest


16. mange ….................... epler

a) røde

b) rødte

c) rød


17. min ….................... venn

a) god

b) gode

c) godt


18. noen av de ….................... møblene

a) gammel

b) gammele

c) gamle


19. Europas ….................... by

a) størst

b) største

c) stor


20. Det ….................... hus

a) hvit

b) hvitt

c) hvite





1. b; 2. b; 3. b; 4. c; 5. a; 6. b; 7. a; 8. c; 9. c; 10. b; 11. b; 12. c; 13. c; 14. a; 15. b; 16. a; 17. b; 18. c; 19. b; 20. c

138 wyświetlenia