• Marta Hinz

Tilbake i tid, czyli quiz o norweskiej historii


Halo halo, czy są tutaj jacyś fani historii? A może po prostu fani Norwegii, którzy chcieliby sprawdzić swoją wiedzę o niej także w tej dziedzinie? Jeśli tak, to specjalnie dla Was przygotowaliśmy krótki kurs w najlepszej chyba formie na weekend – czyli quiz. Prawidłowe odpowiedzi jak zwykle znajdziecie poniżej – nie zapomnijcie pochwalić się wynikiem! :)


1. Początek ery wikingów umownie datowany jest na:

a) 793 – splądrowanie klasztoru Lindisfarne w północno-wschodniej Anglii

b) 874 – pojawienie się pierwszych osadników na Islandii

c) 911 – założenie Księstwa Normandii


2. Legendarni królowie Norwegii to władcy z dynastii:

a) Oldenburg

b) Folkung

c) Yngling


3. Harald I Pięknowłosy znany jest z tego, że:

a) zjednoczył większość kraju

b) wprowadził chrześcijaństwo

c) został wypędzony na Orkady ze względu na wyjątkowe okrucieństwo


4. Pierwszy król władający zarówno Norwegią, jak i Danią, to:

a) Eryk Krwawy Topór

b) Harald Sinozęby

c) Sven Widłobrody


5. Nidaros to dawna nazwa:

a) Oslo

b) Trondheim

c) Stavanger


6. Matką Knuta Wielkiego, króla Norwegii w latach 1028-1035, była:

a) Gunhilda, tzw. Matka Królów

b) Tyra Danebod, królowa Danii

c) Świętosława, córka Mieszka I


7. Olaf II Święty, władca, który schrystianizował Norwegię, zginął:

a) poprzez otrucie

b) w bitwie pod Stiklestad

c) podczas próby podbicia Londynu


8. Formalną granicę między Szwecją a Norwegią wytyczono pod koniec XIII w. za panowania:

a) Magnusa Prawodawcy

b) Haakona Starego

c) Haakona Długonogiego


9. Unia kalmarska jednocząca 3 państwa skandynawskie została zawiązana w roku:

a) 1123

b) 1248

c) 1397


10. Największą klęską, która dotknęła Norwegię w XIV w., była:

a) epidemia dżumy

b) wojna ze Szwecją

c) klęska nieurodzaju


11. W 1536 roku Norwegia:

a) oficjalnie stała się duńską prowincją

b) opuściła unię kalmarską

c) przyjęła luteranizm


12. Państwo duńsko-norweskie w 1660:

a) proklamowało absolutyzm

b) podbiło południową Szwecję

c) dołączyło do tzw. wielkiej wojny północnej


13. Pierwszy norweski uniwersytet powstał w roku:

a) 1798

b) 1811

c) 1841


14. Chrystian Fryderyk, pierwszy król norweski po uniezależnieniu się od Danii w 1814, panował:

a) 14 lat

b) 3 lata

c) niecałe pół roku


15. Po wojnach napoleońskich Szwecja zwiększyła swoje szanse na przejęcie Norwegii dzięki:

a) długotrwałej kampanii wojennej

b) poparciu Rosji, która chciała zrekompensować Szwedom utratę Finlandii

c) poparciu norweskich mieszczan


16. Unia szwedzko-norweska rozpadła się w roku:

a) 1905

b) 1907

c) 1914


17. Norweżki uzyskały prawo głosu w roku:

a) 1913

b) 1918

c) 1920


18. Podczas I wojny światowej Norwegia:

a) walczyła po stronie ententy

b) popierała państwa centralne

c) zachowała neutralność


19. Początek okupacji niemieckiej podczas II wojny światowej datujemy na:

a) 17 grudnia 1939

b) 9 kwietnia 1940

c) 17 maja 1940


20. Brytyjsko-norweska operacja, która udaremniła Niemcom dalsze prace nad bombą atomową, nosiła nazwę:

a) Gunnerside

b) Deadstick

c) Tungsten


21. W latach 1945-63 rządy nieprzerwanie sprawowała partia:

a) Venstre

b) Arbeiderpartiet

c) Høyre


22. Pierwsze norweskie złoża ropy naftowej odkryto w roku:

a) 1969

b) 1974

c) 1981


23. Referendum dotyczące przystąpienia Norwegii do Unii Europejskiej odbyło się:

a) tylko raz

b) dwukrotnie

c) trzykrotnie


24. Obecny król Norwegii, Harald V, zasiada na tronie od:

a) 1987

b) 1989

c) 1991



Odpowiedzi: 1. a, 2. c, 3. a, 4. b, 5. b, 6. c, 7. b, 8. a, 9. c, 10. a, 11. a, 12. a, 13. b, 14. c, 15. b, 16. a, 17. a, 18. c, 19. b, 20. a, 21. b, 22. a, 23. b, 24. c


#quiz #historycznyquiz #historiaNorwegii #historien #tilbakeitid

105 wyświetlenia

Korzystając z tej strony akceptujesz postanowienia Regulaminu i oświadczasz, że znasz naszą Politykę Prywatności.

  • Facebook Social Ikona
  • YouTube Ikona społeczna
  • Instagram

Copyright 2016-2020 Trolltunga