• Marta Hinz

Julequiz, czyli co wiesz o świętach po norwesku


Hei! Święta coraz bliżej i czasu na lekturę pewnie nie za wiele... Ale może znajdziecie chociaż chwilę na zabawę? Jeśli śledziliście naszego bloga już rok temu, pamiętacie pewnie artykuł o norweskich tradycjach bożonarodzeniowych – w tym możecie sprawdzić, ile udało Wam się z niego zapamiętać. :) A może część z tych tradycji przyjęło się w Waszym własnym domu? Koniecznie podzielcie się z nami wynikiem (odpowiedzi znajdziecie na samym końcu). :)


1. Norwegowie zaczynają świętować Boże Narodzenie:

a) 23 grudnia

b) 24 grudnia

c) 25 grudnia


2. Ulubiona potrawa św. Mikołaja to:

a) ribbe

b) julegris

c) julegrøt


3. W północnej Norwegii na stole wigilijnym czasem jeszcze gości:

a) głowa owcy

b) głowa świni

c) głowa konia


4. Zamiast czekoladowych Mikołajów na norweskich półkach sklepowych znajdziemy:

a) renifera z czekolady

b) świnkę z marcepanu

c) skrzata z piernika


5. Podczas świąt Norwegowie oglądają tradycyjnie film pt.:

a) „Kevin sam w domu”

b) „Trzy orzeszki dla Kopciuszka”

c) „Piękna i bestia”


6. Lutefisk przygotowywana jest za pomocą:

a) sody oczyszczonej

b) kardamonu

c) ługu


7. Gløgg to:

a) skandynawski wariant grzanego wina

b) nazwa ciasta

c) tradycyjna norweska ozdoba świąteczna


8. 5 milionów Norwegów w okresie okołoświątecznym zjada …...... mln figurek z marcepanu:

a) 10

b) 25

c) 40


9. Typowymi dla norweskiej choinki ozdobami są:

a) flagi i koszyczki wypełnione słodyczami

b) gwiazdy z papieru

c) szklane anioły


10. Największe na świecie piernikowe miasteczko można podziwiać w:

a) Oslo

b) Bergen

c) Trondheim

11. Zgodnie z tradycją na wigilijnym norweskim stole powinno się znaleźć:

a) 7 rodzajów ciasteczek

b) 3 rodzaje mięsa

c) 10 potraw


12. Multekrem to:

a) krem czekoladowy

b) bita śmietana i malina moroszka

c) pudding


13. Dwie najbardziej popularne świąteczne potrawy w Norwegii to:

a) kalkun i ribbe

b) pinnekjøtt i lutefisk

c) ribbe i pinnekjøtt


14. W dawnych czasach prezenty norweskim dzieciom przynosił/-a:

a) wiewiórka

b) skrzat

c) troll


15. Wigilijny wieczór rozpoczyna się około godziny:

a) 15.30

b) 17.00

c) 18.30


16. Charakterystyczne, wysokie ciasto migdałowe, obecne na wszystkich najważniejszych norweskich świętach, to:

a) kransekake

b) riskake

c) bløtkake


17. Wg jednej z hipotez, określenie jul (dziś nazwa świąt Bożego Narodzenia, a w czasach przedchrześcijańskich święta przesilenia zimowego) pochodzi od staronordyjskiego hjól oznaczającego:

a) światło

b) śnieg

c) koło


18. Prawie wszystkie norweskie browary specjalnie na święta produkują piwo o nazwie:

a) vinterøl

b) julaften

c) juleøl


19. Norweskie przedświąteczne spotkania w pracy to:

a) julebord

b) lille julaften

c) julemøte


20. Norweski tytuł popularnej w całej Europie kolędy„Cicha noc” to:

a) Rolig natt

b) Glade jul

c) Natten lang


God jul og godt nyttår til alle! Vi ses i 2019. :)



Odpowiedzi:

1. a 2. c 3. a 4. b 5. b 6. c 7. a 8. c 9. a 10. b 11. a 12. b 13. c 14. b 15. b 16. a 17. c 18. c 19. a 20. b


#quiz #jul #bożenarodzenie #nyttår #nowyrok

182 wyświetlenia

Korzystając z tej strony akceptujesz postanowienia Regulaminu i oświadczasz, że znasz naszą Politykę Prywatności.

  • Facebook Social Ikona
  • YouTube Ikona społeczna
  • Instagram

Copyright 2016-2020 Trolltunga